Skip to main content
E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Ledenvergadering 2018-02-14

Evenement

Titel:
Ledenvergadering 2018-02-14
Wanneer:
wo, 14. februari 2018, 16:00 u - 19:00 u
Locatie:
Het betonhuis - WOERDEN
Categorie:
Ledenvergadering

Omschrijving

16.00 – 16.10 uur         Opening en mededelingen

16.10 – 16.40 uur         Basaltvezel “The unknown commodity“

Hans de Wit – Vulkan Europe

Basaltvezel is een natuurproduct, getrokken uit het lava-bad van gebroken basaltgrind. Basaltvezel heeft bijzondere eigenschappen, waardoor het een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor staalvezel en zelfs voor wapeningsstaal.
In de presentatie zal het productieproces van de basaltvezel en de daarmee vervaardigde producten worden getoond. De specifieke eigenschappen evenals de toepassing in beton zal worden besproken.

16.40 – 17.10 uur         Self healing van scheuren in beton met bacteriën

Henk Jonkers – TU Delft

Op het gebied van self healing van materialen neemt TU Delft wereldwijd een vooraanstaande positie in, met name voor beton. Met behulp van speciale bacteriën kunnen scheuren in beton worden gedicht. Door deze bacteriën aan de betonspecie toe te voegen, zullen ontstane scheuren in de betonconstructie uit zichzelf volledig herstellen. Dit mechanisme kan ook worden toegepast als reparatietechniek voor scheuren in beton. In de presentatie zal worden ingegaan hoe dat kan, wat je ermee kunt bereiken en waar je het kan toepassen.

17.10 – 18.00 uur         Pauze met broodjesmaaltijd

18.00 – 18.30 uur         Hoe zit het nu werkelijk met de CO2-emissie en -opname door beton?

Edwin Vermeulen – Betonhuis

Bij de productie van cement komt veel CO2 vrij. Een deel van die CO2 wordt weer opgenomen door carbonatatie van beton, mortels en betongranulaat. Tot voor kort werd hier weinig aandacht aan geschonken, maar volgens de laatste inzichten gaat het om een groot gedeelte van de oorspronkelijke CO2-emissie. Er zal worden ingegaan op zowel de CO2-emissie als gevolg van de productie van cement en beton als op de CO2-opname, waarbij vooral gekeken wordt naar de Nederlandse situatie.

18.30 – 19.00 uur         3D Concrete Printing - Constructief onderzoek naar het 3D printen van beton

Rob Wolfs en Freek Bos – TU Eindhoven

De potentie van 3D Concrete Printing (3DCP) wordt de afgelopen jaren in een toenemend tempo gepresenteerd. Showcases van geprinte constructies verschijnen wereldwijd en laten zien hoe met deze nieuwe, geautomatiseerde maakmethode gebouwd kan worden zónder bekisting en mét hogere vormvrijheid. Maar hoe zit het met de constructieve eigenschappen van gelaagd beton, en hoe breng je wapening in de complexe geometrieën die de printer kan maken?
Op de TU Eindhoven loopt een uitgebreid onderzoeksproject om deze en andere constructieve vraagstukken rondom 3DCP op te pakken. Wapeningsprincipes, proefopstellingen en numerieke modellen worden ontwikkeld om deze veelbelovende techniek op een constructief veilige manier in de praktijk te brengen.

 


Locatie

Locatie:
Het betonhuis
Straat:
Zaagmolenlaan 20
Postcode:
3447 GS
Plaats:
WOERDEN
Land:
Netherlands

Omschrijving

betonhuis