Skip to main content
E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Stutech-/ Stufib ledenvergadering

Evenement

Titel:
Stutech-/ Stufib ledenvergadering
Wanneer:
wo, 31. oktober 2018, 17:00 u - 21:00 u
Locatie:
HeidelbergCement - 's-Hertogenbosch
Categorie:
Ledenvergadering

Omschrijving

Broodmaaltijd vanaf 17.00 uur

Aanvang vergadering 18.00 uur

1. Opening en welkomstwoord en introductie HeidelbergCement Groep  / Mw. Ronel Dielissen-Kleinjans (Algemeen directeur Mebin B.V.)

2. Mededelingen bestuur Stufib en Stutech en verslagen laatste ledenvergaderingen / Theo Salet (voorzitter Stufib) en Edwin Vermeulen (voorzitter Stutech)

3. Fire testing of concrete tunnel linings / ir. Kamakshi Parwani, Effectis Nederland

The process of fire testing of concrete tunnel linings involves two important things, the test specimen and the test conditions with fire curve having the major role. While the fire curve is a determined parameter and represents the chosen fire scenario, the test specimen has many variable factors which can affect the results of a test. The size of the specimen, the composition, microstructure, age and moisture content of concrete, whether it is externally protected, the manner in which protection is applied and the mechanical loading applied on the specimen. How these factors can influence the results of the fire test and what are the important points to be considered before starting the fire testing program are the things we will be going through in this talk.

4. Spatten van beton bepalend voor de brandwerendheid / Dr. ir. Bas Lottman, Witteveen+Bos

Samenvatting: Het afspatten van beton in het geval van een ernstige brand heeft als onderwerp het voorbije jaar hernieuwde aandacht in Nederland gekregen. Dit destructieve fenomeen kenmerkt zich door het plotseling afbreken van betonnen stukken van het verhitte oppervlak hetgeen de constructieve brandwerendheid aantast, met name als dit proces zich continueert. Het optreden van dit proces wordt bepaald door combinatie van brand-constructie-beton factoren, geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Tijdens het promotieonderzoek is een numerieke model ontwikkeld dat inzicht geeft in het ontstaan en optreden van een thermisch knikmechanisme waarin de poriedrukken slechts een beperkte rol spelen. Het belang om de totstandkoming van schade aan het betonoppervlak en de rol van de brandbelasting te begrijpen wordt door de huidige discussie in Nederland over de spatgevoeligheid van onbeschermd beton nogmaals onderstreept.

Pauze

5. Brandwerendheid van tunnels / ir. Bart Hendrix, Rijkswaterstaat GPO

De problematiek rond het thema brand en brandwerendheid in (Rijks-)tunnels wordt uiteengezet, kijkend langs een tijdlijn van het verleden naar het nu. Evoluties van ontwerpfilosofieën worden toegelicht waarbij wordt ingezoomd op markante punten in de tijd welke een aanleiding gaven voor een veranderde filosofie. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij oudere onderzoeken en bij de meest recente onderzoeken (vanaf 2013 tot heden) welke door RWS zijn en worden uitgevoerd.

6. Resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie ……………..  / Jaap van Eldik, Mebin BV

Dagelijks worden voor veel betontoepassingen betonsamenstellingen ontworpen en geproduceerd in betoncentrales. In het merendeel gaat het hierbij om mengsels die op prestatie ontworpen worden waarbij de meest dominante ontwerpcriteria zijn gebaseerd op milieuklasse, sterkteklasse en verwerkbaarheid. De basis voor het mengselontwerp is de Europese betonnorm (NEN EN 206) aangevuld met het voor Nederland geldende applicatiedocument, de NEN8005. In Nederland wordt de betonmortel geproduceerd onder certificaat waarbij de beoordelingsrichtlijn BRL1801 wordt gehanteerd als basis voor de kwaliteitscontrole. Alhoewel bij het leveren op prestatie eigenschappen zoals sterkte, milieuklasse en verwerkbaarheid goed gedefinieerd zijn, zijn er nogal wat wegen die naar Rome leiden. Het is niet ongebruikelijk dat betonmortelcentrales enkele duizenden recepten in hun databases en ontwerpprogramma’s hebben staan en ook de herkomst en beschikbaarheid van grondstoffen is niet op alle locaties gelijk. Nog maar even los van natuurlijke variaties in grondstoffen als zand, grind en cement. Op zich is dat geen probleem, omdat de betonnorm en de beoordelingsrichtlijn hier uitstekend op anticipeert. In ieder geval voor de ons bekende en vertrouwde eigenschappen! Voor het fenomeen brand is het vooralsnog een lastige materie. Welke eigenschappen in de mengselsamenstelling zijn bepalend voor het gedrag bij brand? Wanneer voldoet de beton wel, en wanneer niet! Als het dan toch door de test heen komt hebben we dan niet te maken met een lot uit de loterij? Ofwel zijn behaalde resultaten in het verleden wel of niet een garantie voor de toekomst?

Uiterlijk 21.00 uur Rondvraag en afsluiting


Locatie

Locatie:
HeidelbergCement
Straat:
Pettelaarpark 30
Postcode:
5216 PD
Plaats:
's-Hertogenbosch
Land:
Netherlands
HeidelbergCement