Jaarvergadering - Ledenvergadering
Evenement
- Titel:
- Jaarvergadering - Ledenvergadering
- Wanneer:
- wo, 17. april 2019, 16:00 u - 19:00 u
Omschrijving
Indien u de bijeenkomst wilt bijwonen verzoeken wij u dat in verband met de catering voor 12 april per email door te geven aan
Agenda voor de 45e jaarvergadering en 162e ledenvergadering op 17 april 2019
16.00 – 16.10 uur Opening en mededelingen
16.10 – 16.40 uur Jaarvergadering 2019
1. Opening door de voorzitter
2. Ingekomen stukken
3. Verslag 44e jaarvergadering
4. Jaarverslag 2018
5. Verslag van de secretaris
6. Verslag van de penningmeester
7. Verklaring kascommissie
8. Samenstelling kascommissie
9. Bestuursleden
10. Studiegroepen
11. Activiteiten
12. Rondvraag
13. Sluiting
Ter info: Het jaarverslag 2018 is kort voor de vergadering onder downloads te vinden op de website van Stutech www.stutech.nl. Hierin kunt u ook de notulen van de 44e jaarvergadering vinden.
Neem contact op met het secretariaat als u niet kunt inloggen op de website.
16.40 – 17.10 uur Nabehandeling beton gelijkwaardig aan plastic folie zonder afval
Gerard Hol - Vitruvius Building Solutions
Het product Delft Green Curing is een nabehandelingsprodukt voor beton dat een zeer goede spercoëfficiënt oplevert > 80% en gebaseerd is op biologische grondstoffen. In een vergelijking blijkt het effect van nabehandeling gelijk te zijn aan het toepassen van plastic folie. Door het toepassen van natuurlijk grond-stoffen is het product niet schadelijk voor mens en milieu.
De lezing gaat in op de eigenschappen en bespreekt een aantal toepassingen en het resultaat daarvan.
17.10 – 18.00 uur Pauze met broodjesmaaltijd
18.00 – 18.30 uur CO2-armer beton, waar staan we?
Peter de Vries - ENCI
Er gaat geen dag voorbij of de opwarming van de aarde beheerst het journaal en de dagbladen. Politiek gezien is het terugdringen van de CO2-uitstoot één van de belangrijkste thema`s. Soms leidt dit tot paniekvoetbal en wordt van de ene op de andere dag een kolengestookte energiecentrale gesloten. Ook de bouw heeft hiermee te maken; Betonakkoord, Klimaattafels, Klimaatenvelop; alles draait om het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Met een vergrootglas wordt hierbij naar de cementindustrie gekeken, en dat is op zich wel begrijpelijk want bij de productie van portlandcementklinker komen de nodige tonnen CO2 vrij. Toch doen we het in Nederland niet slecht. We produceren jaarlijks ongeveer 15 miljoen m3 beton. Dat zorgt voor ongeveer 2% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. In Europa ligt dit percentage op 4% en wereldwijd zelfs hoger. Deze percentages geven aan dat Nederland wereldwijd koploper is in het gebruik van CO2-arme cementen, dankzij de tientallen jaren ervaring met hoogovencement.
Mogen we nu dus op onze lauweren rusten? Zeker niet en dat gebeurt ook niet. In de cement- en betonwereld borrelt het van de initiatieven; klinkerarme cementen, alternatieve bindmiddelen, Urban mining. Tijdens deze presentatie zullen de belangrijkste ontwikkelingen voorbij komen en wat nog belangrijker is, waar staan we nu eigenlijk.
18.30 – 19.00 uur Nieuwe tijden, Nieuwe materialen, Nieuwe kansen
Mathijs de Vaan – Delta Concrete Consult
Recent is gebleken dat het verkrijgen van toeslagmateriaal uit de rivier minder vanzelfsprekend is dan gedacht. Zee materiaal wordt in Nederland ook al veel gebruikt. Granieten uit bijvoorbeeld Schotland of Noorwegen beginnen ook in gebruik toe te nemen. Nieuw materiaal betekent nieuwe kansen. Nieuwe sa-menstellingen, toepassingen en resultaten. Nieuwe resultaten heeft echter een keerzijde: schade oorzaken die tot nu toe niet in Nederland voorkwamen.